น้ำตกปลาช่อน
INGREDIENTS
- Snakehead fish, medium size about 300g (can be substituted with any firm white flesh fish)
- Neutral flavor oil for deep frying
DRESSING
- ⅓ cup stock or water
- 1½ tablespoon ground roasted rice
- 1½ tablespoon ground dry chilies
- 2 tablespoon limejuice
- 2 tablespoon fish sauce
- 1 teaspoon granulated sugar
- ⅓ cup spring onions, both green and white parts (about 2 stalks), finely chopped
- ⅓ cup coriander, roughly chopped
- ⅓ cup mint leaves, hand torn into halves.
- ⅓ cup lemon grass, (about 1½ stalks), very finely chopped
- 4-5 shallots (about ⅓ cup) roughly chopped
- 3-5 Kaffir lime leaves, thinly chopped
GARNISH
- Lettuce leaves, Mint leaves, fried dried bird’s eye chilies
METHOD
- Clean the fish. Remove the backbone and back fins. Score the body with diagonal cuts to allow even cooking.
ปลาช่อนให้แม่ค้าที่ตลาดทำความสะอาดให้เรียบร้อย - Deep-fry the fish on medium heat until golden and crispy from the outside. Set aside. If the fish is too large to be submerged in the oil, you can use a spatula to wash the exposed areas with hot oil. Be very careful. Hot oil is extremely dangerous!
ทอดโดยใช้น้ำมันให้ท่วมตัวปลา - On low heat fry a handful of dried bird’s eye chilies for decoration
ทอดพริกแห้งในน้ำมัน โดยใช้ไฟอ่อนจนพริกแห้งออกสีเงา ๆ - In a mixing bowl mix all the dressing ingredients in the order they are listed here.
ผสมเครื่องน้ำตก ประกอบด้วย น้ำเปล่า น้ำมะนาว น้ำปลา น้ำตาลทราย พริกป่น ข้าวคั่ว ผักชี ต้นหอม ใบสะระแหน่ตะไคร้ ใบมะกรูด และ หอมแดง เข้าด้วยกัน - Arrange lettuce leaves on a large serving plate. Place the deep-fried fish on top and pour the herbs dressing mixture over the fish.
- Decorate with fresh mint leaves and fried dried bird’s eye chilies.
วางปลาบนจาน และ ราดเครื่องน้ำตกทั้งหมดลงไป ตบแต่งด้วยพริกแห้งทอด และ ใบสะระแหน่ เป็นอันเสร็จ - Serve with hot sticky rice.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น