Free เมาส์น่ารัก

ตัววิ่ง

Welcom To English Webblog By Narumon

ตัวหนังสือสวยงาม

วันอาทิตย์ที่ 20 มกราคม พ.ศ. 2556

 น้ำตกปลาช่อน

 

INGREDIENTS

  • Snakehead fish, medium size about 300g (can be substituted with any firm white flesh fish)
  • Neutral flavor oil for deep frying
DRESSING
  • ⅓ cup stock or water
  • 1½ tablespoon ground roasted rice
  • 1½ tablespoon ground dry chilies
  • 2 tablespoon limejuice
  • 2 tablespoon fish sauce
  • 1 teaspoon granulated sugar
  • ⅓ cup spring onions, both green and white parts (about 2 stalks), finely chopped
  • ⅓ cup coriander, roughly chopped
  • ⅓ cup mint leaves, hand torn into halves.
  • ⅓ cup lemon grass, (about 1½ stalks), very finely chopped
  • 4-5 shallots (about ⅓ cup) roughly chopped
  • 3-5 Kaffir lime leaves, thinly chopped
GARNISH
  • Lettuce leaves, Mint leaves, fried dried bird’s eye chilies
METHOD
  1. Clean the fish. Remove the backbone and back fins. Score the body with diagonal cuts to allow even cooking.
    ปลาช่อนให้แม่ค้าที่ตลาดทำความสะอาดให้เรียบร้อย 
  2. Deep-fry the fish on medium heat until golden and crispy from the outside. Set aside. If the fish is too large to be submerged in the oil, you can use a spatula to wash the exposed areas with hot oil. Be very careful. Hot oil is extremely dangerous!
    ทอดโดยใช้น้ำมันให้ท่วมตัวปลา 
  3. On low heat fry a handful of dried bird’s eye chilies for decoration
    ทอดพริกแห้งในน้ำมัน โดยใช้ไฟอ่อนจนพริกแห้งออกสีเงา ๆ 
  4. In a mixing bowl mix all the dressing ingredients in the order they are listed here.
    ผสมเครื่องน้ำตก ประกอบด้วย น้ำเปล่า น้ำมะนาว น้ำปลา น้ำตาลทราย พริกป่น ข้าวคั่ว ผักชี ต้นหอม ใบสะระแหน่ตะไคร้ ใบมะกรูด และ หอมแดง เข้าด้วยกัน 
  5. Arrange lettuce leaves on a large serving plate. Place the deep-fried fish on top and pour the herbs dressing mixture over the fish.
  6. Decorate with fresh mint leaves and fried dried bird’s eye chilies.
    วางปลาบนจาน และ ราดเครื่องน้ำตกทั้งหมดลงไป ตบแต่งด้วยพริกแห้งทอด และ ใบสะระแหน่ เป็นอันเสร็จ 
  7. Serve with hot sticky rice.

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น